Projekt: Mini vízerőművek tervezéséhez új eljárások és megoldások kidolgozása

A projekt célja egy, valós és jelentős (hazai és nemzetközi) piaci igényekre alapozott, üzletileg megtérülő piacképes termék és szolgáltatás létrehozása volt. Létrejött egy olyan új, egyedi és jelentős innovációs tartalmú, piacképes szellemi alkotás és szolgáltatás, amely képes a mini vízierőművek tervezés során figyelembe venni az adott hely változó geológiai és klimatikus adottságait.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett PIACVEZÉRELT KUTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS PROJEKTEK TÁMOGATÁSA c. felhívására az MOON42 RDI Kft., mint konzorciumvezető és a PORION DIGITAL Kft., mint konzorciumi tag által benyújtott, 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00101 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelme 398 578 454 Forint összegű, visszatérítési kötelezettség nélküli támogatást nyert el a „Mini vízerőművek tervezéséhez új eljárások és megoldások kidolgozása” című projekt megvalósításához.

A projekt célja egy, valós és jelentős (hazai és nemzetközi) piaci igényekre alapozott, üzletileg megtérülő piacképes termék és szolgáltatáscsomag létrehozása volt. Létrejött egy olyan új, egyedi és jelentős innovációs tartalmú, piacképes szellemi alkotás és szolgáltatás, amely képes a mini vízerőművek tervezése során figyelembe venni az adott hely változó geológiai és klimatikus adottságait. A projekt kutatási eredményeként létrejött rendszer kiemelkedően fontos inputot szolgáltat a konkrét erőműtervezés során a szintén projektben létrejövő kísérleti fejlesztési eredmények figyelembe vételére, mivel a kapacitásoptimalizáláshoz pontos tervjavaslatokat ad a rendszer. Ez az új eredmény a drón alapú mesterséges intelligenciára épülő, öntanuló képelemző és modellező szoftverekkel támogatott módszertan és eljárásrend. A mini vízerőmű állomások kiemelkedően fontosak a fejlődő országokban, mivel nagy hatásfokú, környezetbarát, gyorsan telepíthető megoldások, egyszerűen, költséghatékonyan.

A projekt elszámolható összköltsége 594 millió Forint, a megvalósítás időszaka 2023. decemberében zárult.

További információ kérhető:
Erhardt Zoltán
Elérhetőség:
erhardt.zoltan@porion.hu

2020-1.1.2-Piaci-KFI-2020-00101

  • A projekt tartalmának bemutatása:
    A projekt célja a növekvő energia igényeket kiszolgáló, megújuló energiát hasznosító mini vízierőművek tervezésének, telepítésének és üzemeltetésének hatékonyabbá tételét segítő, drón technológiára épülő termék és szolgáltatás kifejlesztése. A projekt kutatási eredményeként létrejövő rendszer kiemelkedően fontos inputot szolgáltat a konkrét erőműtervezés során mivel a kapacitásoptimalizáláshoz pontos tervjavaslatokat fog adni az ideális turbinageometria kialakítására, az optimális penstock hosszúságra, az elektronikus elemek pontos méretezésére. Ez az új eredmény a drón alapú mesterséges intelligenciára épülő, öntanuló képelemző és modellező szoftverekkel támogatott módszertan és eljárásrend. A mini vízerőmű állomások kiemelkedően fontosak a fejlődő országokban, mivel nagy hatásfokú, környezetbarát, gyorsan telepíthető megoldások kedvező áron. Az üzembiztos áramtermelést a trópusi területeken a magas éves vízhozam garantálja, így ezeket a régiók, kiemelten a Délkelet-ázsiai országok a célpiacai a létrejövő terméknek és szolgáltatásnak.
  • A projekt megvalósításának kezdete:
    2021.01.01.
  • A projekt fizikai befejezésének tervezett napja:
    2023.12.31
  • A 2020-1.1.2-Piaci-KFI-2020-00101 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti KutatásiFejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a Vállalati KFI (2020-1.1.2-Piaci-KFI) pályázati program finanszírozásában valósult meg.
© 2022 Porion-Digital Kft. | minden jog fenntartva
ÁSZF | Adatkezelési tájékoztató | Üzleti és etikai kódex